Ide írhatsz nekem:

nemeth4a@gmail.com

2012. június 1., péntek

BOLDOG GYERMEKNAPOT!!!!!


A gyermeknap történetének leírásához a wikipédiát hívtam segítségül, és a következőt találtam:

Gyermeknap a világ sok országában ünnepnap. A Nemzetközi Gyermeknap(általában június 1.) megünneplése Törökországból ered és különösen volt kommunista országokban vált népszerűvé. Ehhez hasonló az ENSZ által létesített Egyetemes Gyermeknap (Universal Children's Day) intézménye.
Magyarországon 1931-től ünneplik (akkor még Gyermek Hétnek hívták), 1950 óta már csak egy napig tart és május utolsó vasárnapján tartják.
Nemzetközi Gyermeknapot a világ számos országában megünneplik, általában (de nem mindenhol) június 1-jén. Az ünnepet először Törökországban tartották meg 1920-ban (1920április 23.), majd később a genfi Gyermekjóléti Konferecián 1925-ben. Nem világos, miért pont június 1-jét választották ki.

Egyetemes Gyermeknap (Universal Children's Day) 

Az ENSZ közgyűlése 1954-ben javasolta (836(IX). határozat), hogy minden országban tartsák meg az Egyetemes Gyermeknapot. Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről. Javasolták a kormányoknak, hogy mindenhol olyan napot jelöljenek ki erre a célra, amit megfelelőnek gondolnak.

 A saját gyerekkoromból, elemista koromra nyúlnak vissza halvány emlékfoszlányaim, amikor a helyi fúvós zenekar, (amely katonatisztekből verbuválódott össze) , szolgáltatta a csodás zenét, különböző gyerek programok vártak bennünket, és természetesen az ilyenkor elmaradhatatlan édességdömping! :)

Ma már anyaként, másként élem meg a gyereknapot! :) Két gyerekemet reggel a megszokott kakaójával ébresztettem, és emellé , kicsit emeltebb hangon, hogy egyből meghallják, BOLDOG GYERMEKNAPOT kívántam. A kívánt hatást sikerült elérni, mert mosolyogva itták meg a kakaóadagjukat, és vidáman indult az ő napjuk is, meg az enyém is!!! A nap folyamán( egyedül lévén itthon, mert őket elvittem a napközibe), elgondolkodtam azon, hogy : mennyire egyszerű is tud lenni a jó kedv megteremtése!! Miért nem tud ez olyankor is az lenni, amikor nincs semmilyen ünnep, csak fölkelünk, és megy mindenki dolgára, de sokszor morcosan, mert állandóan noszogtatni kell a lurkókat, hogy öltözz már, indulj már fogat mosni , stb., stb. De....ez csak rajtunk múlik!!!!
 És akkor álljon most itt pár kedves idézet gyermeknapi köszöntőként:
                 Pilinszky János




  „Kitaláltam a legjobb módszert, hogyan adjunk tanácsot gyermekünknek. Először találjuk ki, mit akar, aztán tanácsoljuk neki, hogy tegye azt.”
Harry Truman
‎"A gyermek állandóan szembesül a kérdéssel:
-Mi leszel, ha nagy leszel?
Nagy bátorságot tanúsítana, aki ilyenkor
a felnőtt szemébe nézne, és azt mondaná:
-Én nem leszek, hanem már vagyok valami!"

David Elkind

Végezetül íme néhány aranyos videó a gyerekeknek!!










A facebookon is

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatóim 2011.04.01-től

free counters