Ide írhatsz nekem:

nemeth4a@gmail.com

2011. április 20., szerda

Zöldséges , sült krumplis , majonézes saláta

         Ennek a salátának a receptjét egy nagyon kedves vásárhelyi ismerősömtől hallottam , már évekkel ezelőtt. Valamiért sosem próbáltam ki még eddig. Most végre rászántam magam, és nem bántam meg! A gyerekek is szívesen falatozták.
  Elkészítése egyszerű, és nem kerül sok időbe. Az adagokat nem mértem, ezért most nem tudom megadni őket. De szerintem az étel fogyasztóinak számától nagymértékben függ.:)
  A megtisztított zöldségeket(petrezselyem gyökeret, zellert, sárga répát) nagy lukú reszelőn lereszeltem. Megsütöttem a hasábburgonyát, kavartam ki egy kevés majonézt (tubusossal is lehet) , az egészet összekevertem egy tálban, és ízlés szerint sóztam , borsoztam. Mi csak úgy hús nélkül fogyasztottuk, de el tudom képzelni köretnek is.
  Jó étvágyat!!

Szobanövények ápolása

           Datolyapálma(Phoenix canariaensis)


  A főnixpálmák közül a datolyapálma a legismertebb. A nálunk is kapható datolya magjából könnyen nevelhető. Viszonylag gyorsan növekszik, idővel 1,5-2 méter magasságot is eléri. Karcsú, lehajló levelei impozáns látványt nyújtanak, jól használható irodák, középületek díszítéséhez. Csak akkor ültessük át, ha a növény teljesen kinőtte a cserepét. 
   Fényigény:világos helyre tegyük, nem túl erős, közvetlen napsütés nem érheti.
   Hőmérséklet:a lakás melegebb részén keressünk neki helyet, a téli pihenő időszakban is legalább 12°C-os hőmérsékletet biztosítsunk!
   Öntözés:mérsékelt öntözéssel tartsuk egyenletesen nedvesen a földjét!
   Páratartalom:fűtött, száraz levegőjű lakásban gyakran permetezzük!
   Növekedési időszak:április-november.







Szobanövények ápolása, Kroton

  Csodacserje(Codiaecum variegatum), más néven Kroton


   Ennek a növénynek szinte leírhatatlan a változatossága. A bőrszerű levele lehet vékony csíkszerű, szélesebb és lándzsa alakú vagy szalagszerű, valamint nagy, karéjos, illetve ovális formájú. A színek közül a sárgától a zöldön keresztül a sötétbordóig minden árnyalat előfordulhat, és ezek mintázata lehet erezett , foltos, csíkos vagy pettyes. A hatást csak növeli, hogy egy növényen belül a levelek nem egyszerre érik el a végleges színüket. Színes a kínálat , viszont gondozni nem könnyű ezt az amúgy elég közkedvelt növényt. Átültetni csak szükség esetén kell enyhén savanyú talajba. Szaporítani nem egyszerű , a hajtásdugványokat gyökereztető szerrel kell kezelni , és a táptalajt 25-30 °C-os hőmérsékleten kell tartani.
   Fényigény: nagy a fényigénye, mivel a levelek jellegzetes színe csak erős fényben alakul ki.
   Hőmérséklet:a meleget kedveli, télen se legyen 16°C-nál hidegebb helyen.
   Öntözés:tavasztól őszig tartsuk mérsékelten nedvesen a földjét, télen kevésbé locsoljuk!
   Páratartalom:magasabb páratartalmú levegőt igényel , ezért rendszeresen permetezzük a leveleit!




A facebookon is

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatóim 2011.04.01-től

free counters