Ide írhatsz nekem:

nemeth4a@gmail.com

2011. március 24., csütörtök

Képek Ádám ovis szerepeiről

Vonulnak az állatnak öltözött gyerekek a karácsonyfához, Ádám  hátul a süni

énekelnek

táncolnak

pom-pom-os tánc

a kis barátnővel

megkapták az ajándékot


elfogyasztják a jól megérdemelt falatokat

jöhet a buli!

Húsgombóc leves (Ciorbă de perişoare)

 Ez volt a mai ebéd fő étele. Nagyon szeretjük ezt a tipikusan román ételt. Kissé magyarosítottam ugyan, de nagyon finom így is! Az is igazolja , hogy nagyon jól sikerült, hogy a gyerekek , akik egyébként nem esznek túl sok levest , ma ebédnél 2-szer is kértek belőle , most délután pedig szintén azt kértek, sőt , Anett dupla adagot evett meg belőle.
  Hozzávalók : az alap léhez   : 5-6 db.sárgarépa, 1 közepes méretű petrezselyem gyökér (ami nekünk ma kimaradt, mert a közeli boltban épp nem kaptunk ), 1 közepes méretű zeller gumó , só , őrölt fekete bors ízlés szerint ,1 kanál olaj , kevés lestyán levél , egy kisebb paradicsom félbevágva
                  a hús gombóchoz :250 gr darálthús , 1/2 csésze rizs , 1 kis fej vörös - vagy lila hagyma , 1 egész tojás.
   Elkészítés: A zöldségeket megtisztítom , megmosom és a nagy reszelőn lereszelem. Egy fazékban (most 3 litereset használtam) felhevítem az olajat és megpuhítom rajta a reszelt zöldségeket. Ezután felöntöm 2,5 liter vízzel , sózom borsozom ,beleteszem a paradicsomot ,a lestyán levelet és fedő alatt , kis lángon , majdnem puhára főzöm. Közben a gombóchoz megmosom a rizst , megtisztítom a hagymát és a sajtreszelőn lereszelem, de akár apró kockára vágva is lehet, majd összekeverem a darált húst a hozzávalókkal ,  és kis gombócokat formálok belőle.
   Amikor már félig megpuhult a zöldség , beleteszem a levesbe a gombócokat is, és készre főzöm.
   Az igazi ciorbă-hoz tesznek borş -t is. Ezt zacskóban szárított formában is lehet itt nálunk kapni. A neve Borş Magic. Ez teszi igazán különlegessé. De kihagyható , s helyette kevés citromlével savanyítható.( Itt található leírás az eredeti borş elkészítési módjáról)

Képek, amik most kerültek elő













A facebookon is

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatóim 2011.04.01-től

free counters